Dejta någon som är kroniskt sjuk

Kärleken har inga gränser, eller hur? När man väl är kär eller älskar någon finns det knappt någonting man inte skulle göra för den personen. Likaså finns det få saker som skulle kunna hända som gör att man lämnar personen. En kronisk sjukdom är en sådan sak. Om det inträffar när man är tillsammans så stöttar man självklart varandra och fortsätter livet tillsammans även om det inte blev som planerat. Men hur ska man egentligen tänka runt att dejta? Jag har grävt lite i mig själv och försökt sätta ord på tankarna jag har om att dejta någon som är kroniskt sjuk. Det är öppet och ärligt och jag hoppas att ni kan känna igen er och stötta dessa tankar också.

När berättar man att man är kroniskt sjuk?

Anledningen till att jag kom in på dessa funderingar är faktiskt en tjej jag träffade på Tinder. Vi chattade i några dagar och kom fram till att vi båda var intresserade av att ses. Två dagar innan den planerade dejten skrev hon till mig att det är en sak hon vill berätta först. Jag blev förstås orolig och undrade vad det kunde vara. “Jag har artros, det är en ledsjukdom som jag kommer att ha resten av mitt liv.” Jag blev förstås lite förvånad. Hon är inte mer än 35 och jag visste inte att man kunde ha artros i så låg ålder. Hon berättar att det är ovanligt och att sjukdomen inte är långt gången ännu men att det kommer bli värre i framtiden. Hon säger att hon tidigare blivit dåligt bemött på grund av detta och vill därför berätta så snart som möjligt för att se om jag fortfarande var intresserad.

Så reagerade jag på hennes sjukdom

För mig var det aldrig någon tvekan där och då. Jag svarade att jag självklart ville ses ändå och att det här inte kommer att förändra någonting. Samtidigt så började ett litet frö att gro inom mig, det fanns en viss oro. Vad händer om det blir något seriöst mellan oss? Kommer vi kunna starta en familj ihop? Ju mer jag tänkte på det, desto säkrare blev jag. Givetvis vill jag ändå se om det kan bli något mellan oss. Alla förhållanden har sina hinder och en sjukdom ska inte sätta käppar i hjulet såhär tidigt.

Imorgon ska vi på vår fjärde dejt och jag har läst på mycket om artros och vad det innebär. Jag är redo för det här och förhoppningsvis blir det en dag hon och jag.

flash-blog